Asbert 2012.02.25. 15:47

Tüzelés és álvemhesség

 Mikor jön az első, és meddig tart a tüzelés?

 

A szuka első tüzelésénél válik ivaréretté. Ennek dátuma valamelyest kapcsolódik a kifejlett testméret eléréséhez, mely kis termetű ebeknél 7-8 hónaposan várható, s ők akkor akár már tüzelhetnek is. Ez nagy méretű kutyák esetén akár 1 éves kora utánra is kitolódhat. A tüzelés általánosságban 21 napos, de az első tüzelés rövidebb is lehet. A kutyák 6 havonta tüzelnek. 

A szukák életük végéig tüzelnek.

A tüzelés első jele a duzzadt nemi szerv, és az első vércseppek megjelenése. 

 

 

A csendes tüzelés gyakorlatilag bármely korban előfordulhat a szukáknál. Ez gyakorlatilag ugyanolyan tüzelés, mint a "látványos" (van tüszőnövekedés, -érés, -repedés), csak ebben az esetben a tünetek alig, vagy egyáltalán nem észlelhetőek. Mármint az ember (állattartó) számára. Mert a kan kutyák a jellegzetes szag alapján igen jól felismerik a csendesen tüzelő szukát is.

 

A kutya 2 éves kortól tenyészérett. Legideálisabb a tüzelés 9.-13. napja közt fedeztetni. Két fedeztetés között mindenképpen legyen 48 óra! 

A vemhesség 58-62 napig tart (ezt majd bővebben kifejtem egy bejegyzésben), de a 28-30. napon már lehet ultrahangoztatni. 

 

Álvemhesség

 

Gyakran megfigyelhető jelenség a szuka kutyáknál a tüzelést követően (még akkor is, ha nem fedeztettünk), a szülés körüli időben jellemző viselkedést és élettani változást mutatnak, ez az állapot az álvemhesség. 

A kutya tüzelését követően 6-10 héttel (ami a normál vemhességidőt jelzi), szukánk ösztönei felerősödnek. Tárgyakat, babákat vesz magához, 'fészket' épít, emlői megduzzadnak, s tejet kezdenek termelni. A tejelés nagyon hosszú ideig elhúzódhat, ha a szuka önmagát szopja, így folyamatosan termelődik az újabb tej. 

Az álvemhesség nem betegség, sőt, a farkasoknál nagyon fontos szerepe van, de házi kedvenceknél elég kellemetlenek a velejáró tünetek. 

Enyhébb esetekben a víz, és táplálék fogyasztás lecsökkentésével, a kölyöknek használt tárgyak elvételével, 1-2 hét alatt megszűnik az álvemhesség. Nagyobb mértékű tejtermelés esetén gyógyszerekre lehet szükség, de ha a szuka önmagát szopja, akkor gallérra is szükség lehet. 

 

Ha kutyánkat ivartalanítjuk, sem tüzelni nem fog, és álvemhességbe se fog esni. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyatrukkok.blog.hu/api/trackback/id/tr554203116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása