Asbert 2012.02.25. 09:43

Falkavezérség

 Mikor NEM vagyunk falkavezérek.

Ha a kutyánk :

 

  • nem mindig jön oda, amikor hívjuk
  • elrohan, ha meglát valamit
  • sétánál húzza a pórázt
  • agresszívan viselkedik, ha pórázon van
  • agresszívan viselkedik más kutyákkal vagy emberekkel
  • gyakran konfliktusba kerül a családban élő többi kutyával
  • hosszú idő után sem szobatiszta, jelölget a lakásban
  • párzó mozdulatokat végez a családtagjainkon
  • morog ránk az ételét, csontját, játékát féltve
  • gyakran elszökik csavarogni
  • fél kutyáktól, emberektől, szituációktól; gyakran bizonytalan
  • ha talál valamit az utcán, megeszi vagy elszalad vele
  • ha egyedül marad, ugat, vonyít, rongál
  • nem tartja tiszteletben az ágyunkat, fotelünket
  • ellopja az ételünket
  • ugat vagy morog ránk, ha azt akarja, hogy megetessük, játsszunk vele, simogassuk, foglalkozzunk vele
  • morog egyes családtagjainkra
  • egész nap ugat minden idegenre
  • nem mindig engedi, hogy hozzányúljunk, pl. nem hagyja a szőrét ápolni
  • válogatós, nem akar rendesen enni
  • gyakran megmakacsolja magát

 

Ez mind-mind annak a tünete, hogy valami nincs rendben 'falkánkban'.

Ha ezek a viszonyok mind tisztázódnak, és a kutya elfogad vezérévé minket, hirtelen javulást észlelhetünk a kutya viselkedésén. 

 

Ezek a gyakorlatok nem 1-2 hétre szólnak, nem is több hónapra. A kutya egész életére. Bármennyire is szeretnénk őket annak kezelni, a kutyák nem emberek, így nekünk kell megtanulnunk kutyául gondolkodni.

A kutya számára ezek a gyakorlatok nem kínzások, nem bántják a lelkét, sőt, egészségesebbé teszik azt! Ha kutyánk egy kutyafalkában élne, ott is ugyanez a 'törvény' uralkodna. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért jobb a kutyánknak, ha nem ő a falkavezér?

 

Elsősorban természetesen a fentebb említett okok miatt, de azt ajánlatos tudni, hogy ez egy kutya számára hatalmas teher. Mindig figyelnie kell, sosem lazíthat. Óriási stressz neki, amikor úgy érzi, hogy ő felelős az egész falkáért, vagyis értünk, és a családunkért. De mi nem akarunk engedelmeskedni, és sokszor ő saját magát sem érzi elég erősnek, hogy vigyázzon ránk, de mégis meg kell hogy tegye, hisz úgy hiszi, mi gazdik nem lennénk erre képesek. 

Gondoljunk csak bele, mit érezhet a kutya, amikor elmegyünk a félelemkeltő 'ismeretlenbe' (boltba, munkahelyre), és neki itthon kell ülnie, és azt sem tudja mi történik a falkával. 

 

A legtöbb kutya nem azért rohangál, ás, ugat miközben mi dolgozunk, mert utál egyedül lenni. Hanem mert tele van olyasfajta nyugtalansággal, amit csak ekképp tud levezetni. Azt gondolja, hogy nem képes megvédeni a falkáját, hisz azok nincsenek mellette. 

Azonban az a kutya, aki tudja, hogy a gazdi a falkavezér, mikor elmegy nyugodtan alszik, pihen, hisz tudja, a falkavezér úgyis visszatér hozzá. 

 

Ugyanez igaz arra a kutyára is, aki minden kutyának-embernek nekitámad, mert úgy érzi, az ő dolga a falka védelme. Ezért hoz önálló döntéseket, hogy ő támad ki, miközben ez nem az ő feladata lenne. Mindig a falkavezér (ideális esetben a gazdi), dönti el, hogy ki barát, és ki ellenség, hogy kitől félünk, és kinek támadunk neki. 

 

Az vajon miért van, hogy otthon, a megszokott környezetben a kutya szépen hallgat a gazdira, de amikor új, idegen helyre megyünk, nem engedelmeskedik, hanem megy a saját feje után? Az ok ugyanaz. Otthon, amikor minden rendben van, a mikor nem érheti támadás a falkát, nem kell a terep felderítésével foglalkoznia, nem kell élelem után kutatnia, akkor az engedelmességi gyakorlatozást kellemes játéknak fogja fel a falka többi tagjával. 

Idegen környezetben azonban felerősödik benne a tudat, hogy itt neki figyelnie kell az új területre, felmérni a veszélyeket és dönteni helyzetekben, így nem foglalkozik az 'alatta lévők' zaklatásával. És amúgy is! Miért kéne egy rangban lentebb helyezkedő tagnak engedelmeskednie?! Ha viszont a falkasorrend rendben van, tudja, hogy azért kap parancsokat a vezértől (amit rögtön teljesít is), hogy képesek legyenek együtt megvédeni a falkát. 

 

Hogyan legyek falkavezér?

 

Ezek egyszerű, mindennap használatos tippek. 

Ajtón ki-be menetel:   Mindig a vezér (gazda) megy elől. A kutya mindenképpen csak utána léphet ki az ajtón, a gazdi engedélyére! Legyen az házból-udvarra, vagy udvarról-utcára. Vagy éppen utcáról-kutyafuttatóba. Mindig a gazdi megy elől!

Miért?  A falkavezér megy mindig elől, ő vezeti be a falkatagokat egy új helyre.

 

Etetés:  Az étel létfontosságú. Itt gyakorolhatjuk legjobban a vezér szerepet. A kutya mindig a vezér után eszik. Farkasoknál úgy szokás, hogy először a vezér, és a maradékot kapja a többi. A kutyát sose etessük az asztalról, ha ételt rakunk elé, csak az engedélyünkre ehet. A kutya előtt soha ne legyen folyamatosan ennivaló! Miután odaadtuk a kutyának az ételt, és még elmegy játszani, vagy csak bambul ránk a kajája felett, rögtön vegyük el tőle, és később adjuk oda. A kutya nem fog éhen halni, ha éhes, enni fog.

Tipp: A kutya táljában lévő ételt valamivel takarjuk le, és arra rakjunk valami ember számára fogyaszthatót, aminek erős illata van. És azt kezdjük falatozni a kutya előtt. Fontos, hogy ezt kaja-időben csináljuk, a kutya csak utána kapjon kaját, miután ezt megcsináltuk! Akkor leültetjük a kutyát, elébe rakjuk a kaját, és egy 'Tied!' mondattal engedélyezzük, hogy egyen. 

 

Játék,séta,simogatás: Nagyon fontos, hogy mindent a gazdi kezdeményez! Ne akkor simogassuk a kutyát, ha elénk ül, és a fejét térdünkre hajtja. Ne akkor játszunk vele, amikor megjelenik labdával a szájában. Ne akkor mennyünk sétálni, amikor elénk hozza a pórázt. Minden vezényszó addig érvényes (ül,fekszik stb.) amíg mi azt nem mondjuk, hogy 'mehetsz!'. 

Egy jól működő falkában, mindig a vezér dönti el, hogy éppen mit csináljunk. Ha a kutya hozza a játékát, és mi elkezdünk vele játszani, alárendeljük magunkat a kutya akaratának. 

Tipp: Akkor simogassuk, játszunk a kutyával, amikor nem követelőzik. Kutyajáték soha ne legyen elől, hisz a kutyának nincs tulajdona. Mindig rakjuk el egy külön, zárt helyre, s akkor vegyük elő, amikor mi játszani szeretnénk. 

 

Sétáltatás: Soha se arra menjünk, amerre kutyánk akar haladni, vagy húzza a pórázt! A falkavezér se arra megy, amerre egy alsóbbrendű tag mutatja, hisz a vezér már eldöntötte merre megy!

Tipp: A tegyük fel megyünk egy erdei ösvényen, és az kettéágazódik. A kutya jobbra akar menni. Akkor mi rögtön a bal oldalit válasszuk!

 

S ha ezeket a tippeket napi szinten alkalmazzuk, rögtön nő a tekintélyünk! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyatrukkok.blog.hu/api/trackback/id/tr794200690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása