Asbert 2012.02.23. 15:01

Szaporítás vs tenyésztés, avagy az olcsó kutya a legdrágább

 Szaporítók.

 

Manapság minden sarkon található egy. Újságcikkekben, interneten. A szaporítók nevükből is ered, hogy kutyákat, macskákat, vagy egyéb állatokat sorra elletnek, szaporítanak. A kiskutyákat olcsón adják, így a kezdő gazdák általában egy szaporítóhoz fordulnak, hisz még nem ismerték ki magukat kutyázás terén.

 

Ne hagyjuk átverni magunkat!

 

Általában hirdetésekben úgy található meg, hogy 'folyamatosan kapható kiskutya' vagy éppen helyesírási hibáktól hemzsegő írás, rövid, pár szavas leírás.

Mint például:

"Busset Hund"     "Jorksíre Terierr"    "Stefordsir"     "Bokszer"

 

Sok szaporító a kutyafajta nevét se tudja rendesen leírni. Természetesen történhetnek elgépelések, de azért van egy határ, lásd "Bokszer". Érzékelhető, hogy a kiskutyakínáló nem olvasott utána a kutyafajtának, a kannak, szukának nincs törzskönyve, tenyészszemlén sem voltak.

 

"Kiváló vérvonalú, fajtatiszta kiskutyák, törzskönyv nélkül eladók (apa tenyészszemlés, győztes kan, anya törzskönyv nélküli, fajtatiszta szuka). "

Egy igazi tenyésztő törzskönyv nélküli szukát nem vonna tenyésztésbe, és ha törzskönyves is lenne, ugyanúgy vinné kiállításra, mint a kant. Egy tipikus szaporító 'jellemvonás', hogy egy törzskönyv nélküli szukát fedeztetnek egy díjnyertes kannal. Sajnos a kan háttere bármennyire biztos, a szuka (mivel nincs törzskönyve) szüleiről, rokonairól, vérvonaláról semmit sem tudunk, így ugyanolyan bizonytalan a kiskutyák vérvonala, mintha az apuka is törzskönyv nélküli lenne.

"Fajtatiszta kiskutyák, törzskönyves szülőktől törzskönyv nélkül eladók."

Ha mindkét szülő törzskönyves, akkor miért adná a kicsiket anélkül? Ennek olyan oka lehet, hogy a szülők lehet törzskönyvesek, de már nem tovább tenyészthetők. Vagy mégis törzskönyv nélküli valamelyik. Ha egy 'tenyésztőnek' nincs kennelneve, az egyenlő azzal, hogy nem is igazi tenyésztő. Csupán szerzett két törzskönyves kutyát (az esetek többségében a vérvonalat sem ellenőrizte), és megpróbál minél nagyobb hasznot húzni belőlük.

FONTOS! A papírokat mindig kérjük el, és nézzük meg a saját szemünkkel! Sose dőljünk be a "a törzskönyvet postán elküldjük" szövegnek! Mindig kössünk szerződést! 

 

"Magyarországon még nem elismert fajtájú, különleges keresztezésből született kiskutyák eladók!"

Ha megkérdezzük a kedves gazdát, hogy pontosan mi is az a különleges keresztezés, általában kerüli, kitér a válasz elől, vagy egy idő után kiderül, hogy igen, mindkét szülő keverék, vagy más fajtából való. Egyre inkább divatba jön a különböző 'harci kutyák' keresztezése (rottweiler, staffordshire terrier, bullterrier stb.), hogy még 'vadabb' kiskutyát kapjunk. De már különböző házi, szobakutyák keresztezése is, hogy a születendő kicsi minél aranyosabb legyen. Ezek keverékek, és keverék kutyáért nem fizetünk, mert azokat könnyen beszerezhetünk ingyen menhelyen, és azzal még segítünk is!

 

"Nyugodt, családszerető, játékos 8 hónapos kiskutya eladó."

Ilyenkor feltétlenül kérdezzük meg, hogy miért adják el az újonnan vett kiskutyát. Ilyenkor kiderül, hogy harap, hiperaktív, ugrál, mániákusan ugat, vagy éppen más kutyákkal agresszív. 

 

Az olcsó kutya a legdrágább?

 

Igen! Veszel mondjuk egy szaporított havanese kiskutyát, tényleg árkategórián alul, és mire nő és nő egyre inkább előjönnek az örökölt betegségek (mivel ugyebár a szüleit se szűrték), és több százezret kell költeni egy normális orvosi műtétre. Megéri drágábban venni kutyát!

 

Ugye, hogy nem is olyan egyszerű rendes kiskutyát találni? A következő bejegyzés erről fog szólni.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyatrukkok.blog.hu/api/trackback/id/tr64186278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása