Asbert 2012.02.23. 18:02

Ivartalanítás és mítoszai

Az állatvédelem alapja az ivartalanítás

 

A menhelyre kerülő kutyák többsége az ivartalanítás semmibevétele miatt kerül oda. Menhelyre olyan kutyák kerülnek, amelyek nem kívánt, vagy éppen kívánt (!) alomból születnek, de aztán nem váltják be a hozzá fűzött reményeket, és elhanyagolás miatt agresszív, szocializálatlan, hiperaktív, esetleg mániákusan ugató, ásó kutya cseperedik belőle. Ilyenkor mit csinál a gazdi? Legtöbb esetben egyszerűen utcára dobja azt a kutyát, akit még hónapokkal ezelőtt úgy szeretett. 

Ha a kutyának szerencséje van, egy állatvédő begyűjti, majd ha nem tartja meg, akkor menhelyre adja. 

 

Vagy éppen másik történet az, amikor az ilyen kidobott kanok egyszerűen átmásznak egy kerítésen, mert megérezték a tüzelő szuka illatát, és hopp, máris lett egy nem kívánt alom, ami nagy eséllyel keverék is, és azokkal a kölykökkel mi lesz? Nagy eséllyel ők is a menhelyen végzik... 

 

A menhelyek, és különböző fajtamentések törekednek arra, hogy amelyik kutya tőlük kikerül, már mindenképpen ivartalanított legyen.

Néhány minőségi tenyésztő ha hobbi célra ad kutyát, akkor ad hozzá ivartalanítási kötelezettséget. Hisz ha a gazdinak semmi terve a kutyával kiállítani, vizsgáztatni stb. akkor ne is hozzon le almokat. 

 

Miért ivartalanítsunk?

 

Elsősorban ha kanunk van, és megérzi a tüzelő szuka illatát, nem rest, minden erejével megpróbál kiszökni az udvarból, és felkeresni azt a szukát. Mikor kiszökik, és teljesen a szuka által keletkezett bódulatban van, könnyen elcsaphatja egy autó. 

 

Egészségügyi szempontból is fontos az ivartalanítás!

 

A méhbetegségek, tejmirigy daganat, here betegségek teljesen kiküszöbölhetők, ha ivartalanítjuk az állatot. A prosztata betegségek kialakulása is gyakorlatilag a nullára csökken. 

 

Mítosz:  Az ivartalanítási műtét nagyon sokba kerül.

    Az állat esetében egyszeri alkalommal kell a beavatkozást elvégezni. Ha belegondolunk, sok betegséget, esetleges balesetet, sérüléseket kiküszöbölhetünk az ivartalanítással, és összességében ezek az állatorvosi ellátások sokkal többe kerülnének mint ez a rutinműtét. 

 

Mítosz: Legalább egyszer hagyni kell őket elleni ivartalanítás előtt.

   Ennek az állításnak semmilyen átgondolt, biológiai alapja nincs. A kutyákban nem tudatosul az 'anyaság öröme', semmilyen érzelem nem kapcsolódik hozzájuk. Ez maximum az embereknek jó, hogy látják felcseperedni a kicsiket. Aztán amikor megnőnek, már csak koloncok lesznek. És aztán nekik is kell keresni gazdát, és ha nincs, az egyenes út az utca felé. Sok 'egyetlen szüléses' szukák járkálnak az utcán.

 

Mítosz: Az ivartalanítás lustává, kövérré teszi az állatot.

   Egyáltalán nem alapvető, hogy az ivartalanított állat elhízik. Feltehetően hajlamosabb rá, de egy kis odafigyeléssel, gondos táplálással, sok mozgással ez kikerülhető. 

 

És hogy nem "természetes"?

Ki kérdőjelezi meg, hogy adjon-e enni kedvencének? Pedig az sem természetes. Mióta eszik tápot, konzervet, ember által főzött ételt egy állat? Vajon lakásban, kertben tartás, vagy ennyi állat kis helyen tartása természetes? 

 

forrás: olcsokutya.info

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyatrukkok.blog.hu/api/trackback/id/tr714187464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása