Asbert 2012.02.23. 21:37

Az új őrület - Klikkerezés

Klikker? Mi az? 

Akik ránéznek egy klikkerre, vagy csak látnak egy videót róla, azt gondolhatják, hogy egy olyan szerkezet, amit ha megnyomunk, a kutya csinál valamit. Vagyis egyfajta távirányító. A klikker viszont egy tanítási eszköz, ami által könnyebben kommunikálunk állatunkkal, és azok sokkal gyorsabban tanulják meg a feladatot. 

 

Ami a legjobb benne, hogy aranyhaltól kezdve, a kecskén át egyenesen az elefántig bármilyen élőlénnyel klikkerezhetünk. 

 

A technika alapjaiban véve hihetetlenül egyszerű. Ha valami jót csinál, abban a pillanatban megjutalmazzuk, így gyakrabban fogja megtenni a kívánt viselkedést, hisz jutalmat kapott. Az alanyon semmilyen fizikai behatást nem gyakorlunk. A legfontosabb tényező, a klikker képzés alapja az időzítés. De hogyan tudjuk kutyánkat megjutalmazni pontosan akkor amikor éppen átugrik valamit? Erről szól a klikker tréning.

 

Hogyan kezdjük?

 

Avagy hogyan érti meg a kutya, hogy az a kattanó hang amit a kis műanyag dobozba szerelt fémlap kiad, az jó? 

 

Kondicionálás

Fogjunk egy nagy tál jutalomfalatot (lehetőleg apróra vágott párizsit vagy sajtot), és a klikkert. Bármit csinál a kutyánk klikkeljünk  egyet, és miután elhangozott az a bizonyos klikk, rögtön adjuk a falatot. A kutyát nem szabad bezavarni azzal, hogy egymás után mondjuk kettőt klikkelünk .Mindig egyet! Úgy a 10-15. klikk-falat kombináció után érzékelhetjük, hogy ha a kutya meghallja a klikk hangot, máris odakapja a fejét jutalomra várva. Ez az első lépés a klikker képzés felé. Ezt a kondicionálást 1-2 napig folytathatjuk, hogy biztosak legyünk: a kutya tudja mi az a klikker.

 

Az első feladatokat, mint például az ül-t úgy tudjuk klikkerrel megtanítani, hogy abban a minutumban ahogy leül a kutya, klikkelünk, és kapja a falatot. 

 

A klikk mindig a pozitív megerősítés jele. Olyan, mint egy dicsérő 'JÓ!' mondat. A kutya tudja, hogy a klikk után falat jön, ezért rögtön adjuk is neki.

 

Bővebben lehet olvasni a klikker.hu oldalon, és a sportdogs.weebly.com oldalon.

 

Miért jó ez kutyánknak?

Néha elgondolkozik az ember, hogy miért is jó ez? 

A klikkerrel a kutya gondolkodik, és egyszerűen látszik rajta, hogy megmozgatja a kerekeit, hogy mit kell csinálnia. Tudniillik 2-3x megmutajuk mit kell csinálni, rávezetjük a kutyát, aztán hagyni kell, hogy maga találja ki mit is kéne megint megismételnie. 

Klikker nélkül a kutya sokkal lassabban érti meg a feladatot, effektív feleslegesen tömünk belé annyi jutalomfalatul szolgáló párizsit, nehezebben érti meg mit kell csinálnia. A klikker egy nagyon hasznos ki szerkezet, megtanítja a kutyánkat gondolkodni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyatrukkok.blog.hu/api/trackback/id/tr934188330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása