Asbert 2012.02.25. 21:58

Örök kérdés: Hám vagy nyakörv?

 Valaki erre esküszik, valaki arra. Kezdjük is az elején. 

 

Kölyökkor, avagy rakoncátlan fejlődő csontok

 

Megint csak nincs, biztosan jó hám/nyakörv. Talán kölyökkorban annyival lenne jobb a hám, hogy amilyen  gyengécskék még az első séta alkalmával, ha belehúznak, azt is megérzik ha a hám visszarántja őket. De valaki már ilyenkor is retriever pórázt használ. Annyi a baj velük, hogy a picikéknek még nagyon érzékeny a gégéjük, nyakuk, és nehogy valami kár legyen bennük. Ez inkább a sima nyakörvekre igaz, a retriever póráz külön téma. 

 

Viszont hallottam olyat, hogy egy spánielen kölyök korától kezdve felnőttig megállás nélkül minden sétán ugyanolyan fajta hám volt (tipikusan azok a hámok, amit minden kisboltba lehet kapni, és elég kényelmetlen a kutyáknak), és mire teljesen kifejlődött, eldeformálódtak a helytelen hámhasználattól a csontjai. 

 

Ezt könnyen ki lehet küszöbölni, hogy ha rendes, minőségi hámot veszünk-rendelünk. Erre a bejegyzésben még kitérek.

Növendékkor - tréning

 

Ha szerencsénk volt, a kiskutya jó minőségű hámban megtanult láb mellett sétálni. 

A tréningezéshez én inkább a retriever pórázt ajánlom (lentebb leírom majd pontosan mi az), mert azzal könnyebben lehet irányítani a kutyát különböző pozíciókba. Itt természetesen nem azt értem, hogy rángatjuk ide oda, hanem kényelmesebben, apró mozdulatokkal lehet irányítani a kutyát, amit a hámban, a mellkasánál nem érezne.

 

Szóval a hám tréningezésre alkalmatlan. Kutyasulikban is általában retriever pórázzal, vagy nyakörvvel kell megjelenni, a hám tilos.

 

Viszont kirándulni, vagy amikor végeztünk a képzéssel, és csak egy lájtosabb sétára megyünk, akkor nyugodtan lehet hámot használni, esetleg ha sportolunk, akkor is mindenképp hámot használjunk.

 

ÖregEbb

Én öreg kutyáknak is ajánlom mondjuk a vastagabb retriever pórázt, vagy a sima nyakörvet. Ők már nem húznak, döcögősen batyognak mellettünk, de akár hámot is rakhatunk rájuk, teljesen mindegy. :-)

 

Szőr-gondok.

 

Spániel, sheltie, skót juhász, és egyéb hosszú szőrrel megáldott kutyusok gazdijai gondban vannak. Hisz a lánc fojtó, vagy egyéb láncos dolgok mind-mind törik, koptatják, elszínezik a kutyák szőrét. De ha fojtó kell, akkor fojtó kell. Erre a legideálisabb a retriever póráz, amit megkísérelem, hogy jobb is mint a lánc. Mivel szövet, könnyebben enged.

 

A Retriever póráz

 

Vadászkutyák elmaradhatatlan kelléke. Lényege, hogy egy hurkot képez a végén, így nyakörv, póráz egybe van. Van egy kis bütyök, amivel beállíthatjuk, hogy mennyire engedje ki magát a nyakörv rész. Nagyon ajánlatos, hisz csak át kell bújtatni rajta a kutya fejét és rajta is van. Levétel ugyanez. Nem kell csatolgatni. 

Nem kell megijedni, ha rövidnek látjuk első látásra. A retriever pórázok képzésre valók, azért rövidek.

 

Minél vékonyabbat választunk, annál könnyebben lehet vele irányítani a kutyát. Ha már képzett kutyánk van, nyugodtan vehetünk egy számunkra is kényelmesebb vastagabbat.

 

Hiába nagyon elterjedt, beszerezni kiállításokon, vagy internetről lehet csak. Rengeteg hasznos kutyafelszereléses oldal van, ami ezzel foglalkozik (pl. retrieversport). 

Helyes használata, ha odarakjuk közvetlenül a fülekhez, mert ott érzékenyebb, így hihetetlenül könnyen tudjuk irányítani a kutyát úgy, hogy fájdalmat egyáltalán nem okozunk neki, épphogy csak érzi. 

 

Ajánlatos hámok

 

A jó hám úgy néz ki, hogy a kutya mellkasánál, és a hasánál van csupán 'anyag'. 

 

A legjobbak közé tartoznak a Julius K9 hámok, amin csak át kell bújtatni a kutya fejét, és a hasa alatt becsatolni. Plusz dolog, hogy alapból kapunk hozzá egy Julius K9 világító feliratot, s ha Power, vagy IDC hámunk van, a mellkasi résznél van fényvisszaverő csík is. Ez sajnos a TTP kiadásnál még nem található meg. Több mint 1001 vicces felirat közül választhatunk még kutyánknak. 

Ezen a képen egy TTP hám látható, aminek ugyebár nincs fényvisszaverő a mellkasi részénél. 

 

A K9 kifejlesztett egy olyan hámot is, amelynek mindkét oldalán található D karika. Ez ajánlatos szánkó húzásra, hogy mindkét oldalt terhelje, és ha veszünk hozzá speciális kutyáknak való biztonsági övet, akár mindkét oldalról rögzíthetjük kutyánkat egy-egy biztonsági övhöz, így biztonságban lesz. 

 

Fontos tényezője még a K9 hámoknak, hogy mint a képen is látható, van egy fényvisszaverő szaggatott vonalakból álló szegély is a hám körül, sőt, akár zseblámpát is tehetünk az erre kifejlesztett kis 'lyukba', így gondtalanul sétálhatunk vele este is, nem kell félni, hogy szem elől veszítjük. Persze azt se felejtsük el, hogy ezek a hámok maximálisan vízhatlanok. 

Sőt, biztonságosak is, mert ha levesszük a kutyáról a pórázt, a D karikát átforgathatjuk a másik oldalra, és az ott található 'fogóka' alá berakjuk, és tépőzár segítségével rányomjuk a fogókát. 

 

A másik elterjed hám fajta a ColorFunDogs hám. Erre a hámra legfőképp a vidámság jellemző, természetesen mindkét bemutatott hámunk kiváló strapabírósági szinten is. Mint a Juliust, úgy ezt is nyakon át kell átbújtatni, s a has alatt becsatolni. Ennek lényege, hogy nem a nyakra, hanem a mellkasra megy a súly, abba feszül bele. Minden ColorFunDogs hám saját készítésű, varrott anyag. Fokozottan figyelnek a varrás erősségére, és még jobban a húzásnak, nyomásnak kitett részekre. 

 

Mivel minőségi anyagokból készül, fontos a tetszetősség, és a mindennapi használtság könnyű menete. Lehet a grutni, vagy termo bélés közt választani, vagy egybeolvadó, vagy éppenséggel elütő színű hímzést kérni. A belső bélés nagyon puha anyagból készül, hogy az minél kényelmesebb legyen a kutya számára. 

 

Rövid szőrű és idősebb kutyáknak is ajánlott, mert a puha anyag nem dörzsöli ki a szőrüket, bőrüket. 

Már extra puha termo anyaggal is lehet kérni.

www,colorfundogs.com 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyatrukkok.blog.hu/api/trackback/id/tr14205054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása